Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Erkki Saarela: Aurinkovoiteella onneen

(Alla on transkripti Erkki Saarelan kappaleesta Aurinkovoiteella onneen. En löytänyt sanoja netistä, joten päätin kirjoittaa ne itse ylös korvakuulolta. Joitain virheitä on voinut jäädä. Alkuperäinen kappale on Bar Luhrmannin Everybody's Free To Wear Sunscreen. Molemmat esitykset löytyvät ainakin YouTubesta.)

Vuoden 99 valmistujat, käyttäkää aurinkovoidetta. Jos voisin tarjota teille vain yhden neuvon tulevaisuutta varten, se olisi aurinkovoide. Tiedemiehet ovat todistaneet aurinkovoiteen kauaskantoiset hyödyt, kun taas muilla neuvoillani ei ole yhtään sen luotettavampaa pohjaa, kuin omat rönsyilevät kokemukseni. Jaan nämä neuvot nyt.

Nauti nuoruutesi voimasta ja kauneudesta ennen kuin ne haihtuvat pois, mutta usko että kahdenkymmenen vuoden päästä tulet katsomaan valokuvia itsestäsi ja muistamaan tavalla, jota nyt et voi käsittää, kuinka paljon mahdollisuuksia edessäsi oli, ja kuinka upealta todella näytit. Et ole niin lihava kuin kuvittelit.

Älä murehdi tulevaisuutta. Tai murehdi, mutta muista, että murehtiminen on yhtä tehokasta, kuin algebrayhtälön ratkaiseminen purukumia jauhamalla. Elämäsi todelliset ongelmat ovat todennäköisesti asioita, jotka eivät ole ikinä tulleet mieleesi. Asioita, jotka yllättävät sinut takaapäin iltapäivällä kello neljä jonain joutilaana tiistaina.

Tee joka päivä yksi asia, joka pelottaa sinua. Naura. Älä kohtele toisten sydämiä holtittomasti. Älä siedä ihmisiä, jotka kohtelevat omaasi holtittomasti. Käytä hammaslankaa. Älä tuhlaa aikaasi kateuteen; joskus olet edellä, joskus jäljessä.

Kisa on pitkä, ja viime kädessä käyt sitä vain itsesi kanssa. Muista saamasi kohteliaisuudet. Unohda loukkaukset. Jos onnistut tässä, kerro minullekin miten. Säilytä vanhat rakkauskirjeesi, heitä pois vanhat tiliotteesi. Venyttele. Älä tunne syyllisyyttä, vaikka et tietäisikään, mitä haluaisit tehdä elämälläsi. Kiinnostavimmat tuntemani ihmiset eivät tienneet parikymppisinä mitä he halusivat tehdä elämällään. Jotkut kiinnostavimmista tuntemistani nelikymppisistä eivät tiedä vieläkään.

Syö runsaasti kalsiumia. Ole kiltti polvillesi, tule kaipaamaan niitä, kun ne ovat menneet.

Ehkä menet naimisiin, ehkä et. Ehkä saat lapsia, ehkä et. Ehkä eroat neljäkymmentävuotiaana, ehkä tanssit tiputanssia 75-vuotishääpäivänäsi. Mitä ikinä teetkin, älä ole itseesi liian tyytyväinen, mutta älä liian tyytymätönkään. Valintasi ovat puoliksi sattumaa, niin ovat kaikkien muidenkin.

Nauti ruumiistasi, käytä sitä kaikin mahdollisin tavoin. Älä pelkää ruumistasi, äläkä sitä mitä muut siitä ajattelevat. Se on paras työkalu, jonka tulet ikinä omistamaan. Tanssi, vaikka et voisikaan tehdä sitä missään muualla kuin olohuoneessasi. Lue käyttöohjeet, vaikka et noudattaisikaan niitä. Älä lue kauneuslehtiä, ne saavat sinut vain tuntemaan itsesi rumaksi.

Tutustu vanhempiisi, et ikinä tiedä milloin heidän aikansa koittaa. Ole kiltti sisaruksillesi, he ovat paras yhteytesi menneisyytesi, he pysyvät mukanasi todennäköisemmin, kuin kukaan muu. Ymmärrä, että ystävät tulevat ja menevät, mutta muutamasta tärkeimmästä sinun täytyisi pitää kiinni. Tee töitä ylittääksesi maantieteen ja elämäntapojen synnyttämät erot, sillä mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän tarvitset ihmisiä, jotka tunsivat sinut nuorena.

Asu kerran New Yorkissa, mutta lähde pois ennen kuin se tekee sinusta kovan. Asu kerran Pohjois-Kaliforniassa, mutta lähde pois ennen kuin se tekee sinusta pehmeän. Matkusta.

Hyväksy muutamia väistämättömiä totuuksia: Hinnat tulevat nousemaan, poliitikot tulevat rötöstelemään. Sinäkin tulet vanhenemaan. Ja kun vanhenet, tulet kuvittelemaan, että silloin, kun sinä olit nuori, hinnat olivat kohtuullisia, poliitikot olivat jaloja ja lapset kunnioittivat vanhempiaan. Kunnioita vanhempiasi.

Älä odota, että kukaan elättäisi sinut. Ehkä sinulla on perintö, ehkä sinulla on varakas puoliso, mutta et ikinä tiedä mitä voi tapahtua.

Älä temppuile liikaa tukkasi kanssa, tai se näyttää kahdeksankymmentäviisivuotiaalta silloin, kun sinä olet neljäkymmentä. Ole varovainen uskoessasi neuvoihin, mutta ole kärsivällinen niitä kohtaan, jotka jakavat neuvoja. Neuvot ovat eräänlaista nostalgiaa. Niiden antaminen on tapa kaivaa menneisyys esiin roskakorista, pyyhkiä se puhtaaksi, maalata rumat kohdat uusiksi ja kierrättää se arvokkaampana kuin se onkaan. Mutta luota siihen mitä sanoin aurinkovoiteesta.