Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Raapale

Aseriisuntaneuvottelu

Lajinvanhimmat istuivat selätysten neuvottelupimiössä, sillä sellainen oli planeetan tapa.

"Puhu, ylämaiden piru!", vaati viidakkolukki Niessuh pärisevällä äänellä, joka tuotettiin kahdella kylkiä vasten hakkaavalla sauvalla. Vielä 34 miljoonaa vuotta sitten ne olivat olleet neljäs siipipari.

"Hampaittenne myrkkyä on laimennettava, jotta se ei tapa hengitettynä. Jos tapetaan, niin purraan. Muuten sivulliset kärsivät", kirkui kalakukko äänellä, joka kantaa ohuimmassakin ilmassa 5000 fanthaminaskelta ja veden alla 170 hauenkusemaa.

"Suostumme, jos seuraavan sukupolvenne etunokka on kuusi sormenmittaa lyhyempi ja tylsä yläpuolelta", saattoi Niessuh vastata, sillä hän tiesi, että salaisessa geenilaboratoriossa valmisteltiin uuden viidakkolukkisukupolven massatuotantoa. Sukupolven, jonka yksilöt olisivat raivohulluja kymmenhampaisia sotataidot hallitsevia silmät päästäkaivavia petoja.


Luitte juuri "raapaleen". Raapale on tasan sata sanaa pitkä novelli, jonka otsikossa saa lisäksi olla 1-15 sanaa. Yleensä raapaleet ovat tieteisaiheisia ja niiden loppu on jollain tavalla yllätyksellinen tai humoristinen. Raapaleet ovat oikeastaan kirjoitusharjoituksia, koska niitä laatiessa oppii tiivistämään ilmaisua. Raapaleessa voi myös käyttää jonkun pikkuidean, joka ei kantaisi kokonaista novellia tai romaania.

Raapaleiden ("drabble") idean toi Suomeen ulkomailta Aikakone-lehti. äskeinen "Aseriisuntaneuvottelu" on julkaistu Aikakoneen kymmenvuotis- juhlanumerossa, sekä myöhemmin Radioteatterin esittämänä Ylen ykkösessä.