Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Gazpacho-resepti

Tästä ohjeesta syntyy 4 pientä alkuruoka-annosta, tai 2 suurta annosta.

1/2 kg tomaatteja
1 punainen paprika
1/4 kurkku
1 valkosipulinkynsi
1/4 sipuli
0,75 dl oliiviöljyä tai kylmäpuristettua rypsiöljyä (Virgino)
1,5 rkl viinietikkaa
1/3 ranskanleivän sisusta
(vettä, inkiväärinjuurta, pippuria, suolaa)

Yksinkertaisesti pilkotaan kaikki ainekset ja sekoitetaan ne tehosekoittimessa. Laitetaan jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua. Tästä eteenpäin tätä reseptiä ei ole välttämätäntä lukea!

Gazpacho-reseptejä on monia erilaisia, ja tätäkin voi muunnella oman maun mukaan. Jotkut laittavat suolaa ja pippuria, mutta minä raastan usein tuoretta inkiväärinjuurta. Gazpacho on aika terveellistä, koska sitä ei missään vaiheessa kuumenneta, ja aineksetkin ovat niitä terveellisimpiä. Oliiviöljyssä esimerkiksi on E-vitamiinia, mikä on hyvää miehille. Gazpacho toimii hyvin "alkusalaattina", ja varsinkin kuumalla säällä.

Jotkut kuorivat tai kalttaavat tomaatit ja poistavat niistä siemenet, mutta minä en vaivaudu, koska kuoriosissahan on niitä terveellisiä flavonoideja. Poistan kuitenkin tomaateista ja paprikoista vihreät ja valkoiset osat. Voit pestä ainekset juuresharjalla, jotta pääset eroon torjunta-aineista yms.

Valkosipuli kannattaa murskata ensimmäiseksi ja jättää odottamaan. Kun murskattu valkosipuli on kosketuksissa ilman kanssa, siinä muodostuu terveellisiä aineita.

Sauvasekoitinta käyttäessä auttaa, kun laitat vetisimmät aineet, kuten kurkun päällimmäiseksi. Astian pitäisi olla noin litran vetoinen tai isompi.

Leipä saa olla vanhaakin, jos sitä liottaa ensin vedessä. Itse olen käyttänyt myös leivänkuoren, ja joskus olen käyttänyt sämpylöitä.

Vettä lisätään oman maun mukaan. Espanjassa ravintoloissa gazpacho on melkein juotavaa, mutta minä olen tehnyt siitä hieman puuromaisempaa.

Tarjoillessa voidaan lisätä jääpaloja. Pinnalle voi lisätä koristukseksi paprikan, kurkun ja sipulin paloja. Espanjassa ne tarjoillaan joskus rinnalla eri lautaselta. Syödään usein sekoittamalla joukkoon leipäkuutioita, itse olen tykännyt paahtoleivästä gazpachon kanssa.

Gazpacho ei säily kovin montaa päivää.