Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Espanjanreissuni

Olin siis Espanjassa.

Opiston seinällä oli sähköpostin kopio, jossa kerrottiin harjoittelupaikasta Espanjassa, yrityksessä nimeltä Net Media Team, jonka päätuote on www.enetti.com portaali. Meidän piti itse hankkia harjoittelupaikka, ja minähän olin joskus miettinyt Espanjaan muuttamista, joten otin yhteyttä...

La 7.4.2001 ensimmäinen päivä

Lentokentällä aina bongaa julkkiksia, ja tällä kertaa siellä oli keihäänheittäjä Taina Uppa. Lento oli ok, mitä nyt tunnin myöhässä ja stuertti pilasi mun sämpylän.

Málagan lentokentällä tapasin Johannan, joka tekee kaikkea yleistä Enetissä, ja Annen, joka on myös harjoittelijana, mutta enempi markkinointipuolella.

Ajoimme Fuengirolaan, jossa heitin kamat kämpille (parin korttelin päässä hotelli Javisolista, jonka eräät teistä muistavat), ja sitten eikun yöelämään tutustumaan... Johannalla ja Annella olikin paljon tuttuja London baarissa ja siinä toisessa.

"Mai tai" taas on suomalaisen omistama yökerho, jossa kaikki työntekijätkin ovat suomalaisia. Voi mennä tiskille ja tilata reilusti keppanaa tai kossuvissyä. Viski, jonka tilasin, vastaisi suomessa varmaan triplaa tai nelinkertaista. Omistajalla on kuulemma kaksi muutakin yökerhoa näillä seuduilla.


Fuengirolan ilta näyttää tältä muutaman halvan paukun jälkeen.

Outoa juttua?

Tämä on päiväkirjamuotoon laadittu virtuaalinen postikortti. Kerron sen osoitteen erilaisille ihmisille, joten osa jutusta saattaa kuulostaa muille suunnatulta tai turhalta kertaukselta.

Su 8.4

Lähdettiin kävelemään rantakadulla. Illalla en oikeastaan ollutkaan pimeässä nähnyt vuoria ja merta. Lämpöä oli n. 27 astetta. Myöhempinä päivinä on ollut arviolta 20-24 astetta.

Ne teistä, jotka ovat olleet täällä ilahtuvat, kun kuulevat, että se eläintarha, jossa häkit olivat aivan liian pieniä, on suljettu muutostöiden vuoksi. Sen vierellä on uusi kahdeksan salin moderni elokuvateatteri. Dubbaamattomia filmejä luvattiin parin kuukauden päästä, ehkä. Toinenkin vastaava teatteri on ilmaantunut sitten viime reissun. Härkätaisteluareena on vielä paikallaan.

Tapasin Net Media S.L.:n omistajat, Karin ja Ismon. Molemmat ajavat harrikkaa ja harrastavat krav magaa. He olivat nähneet kielikylvyn, jonka tein viime näyttökokeessa ja kertoivat suunnitelleensa samantapaista Enetin sivuille, joten saan varmaankin olla mukana toteuttamassa sitä.

Ma 9.4 työntekoa

Sain tehtäväksi tehdä kotisivut eräälle paikalliselle suomalaisyrittäjälle. Joku toinen firma oli jo yrittänyt, mutta työ oli jäänyt puolitiehen.

Viikon mittaan olen sitten tehnyt ohjeiden mukaisesti yksinkertaiset sivut. Niillä on mm. javascript-laskuri, joka laskee hintataulukon ja paljousalennusten perusteella loppusumman asiakkaalle ja tarjoutuu vielä lähettämään tilauksen saman tien. Tilaus on toteutettu koulusta tutulla formmaililla!

En minä edes tiedä haluaako yritys hoitaa toimintaansa niin, että ottaa tilauksia nettilomakkeen kautta, eli tässähän on joutunut bisneskonsultin hommiin, vaikka nettisivuja minun piti tehdä!

Sivujen on tarkoitus olla ns. proto, eli sen kanssa mennään ensi viikolla yrittäjän luo, kuunnellaan kommentteja, ja pyydetään tuottamaan sopivia tekstejä.

Työskentelyn lomassa täällä voi kuunnella vaikka Kiss FM:ia tai radio Cityä verkon kautta. Kotimaan uutisia voi katsella ja kuunnella Ylen sivuilta. Suomen televisiokin (yhdistelmä eri kanavista) näkyisi satelliitin kautta, mutta ei meidän kämpässä.

Ke 11.4 elämäntyyliä

Illalla menimme Benalmadenaan saunomaan Johannan äidin luokse. Hän asuu vuorenrinteellä valkoiseksi rapatussa huvilassa. Ovella tervehti kolme innokasta kaveria, bordercollie, hollanninpaimenkoira ja yksi, jonka isästä ei ole tietoa.

Sen jälkeen kun Marita muutti tänne, sellaisetkin sukulaiset ja tuttavat joista ei koskaan ole kuulunut mitään, nyt soittelevat ja haluavat tulla kylään, vaikkapa pariksi viikoksi. Neljä kuukautta on mennyt putkeen "hotellia" pyrittäessä.

Terassilta oli sekä meri-, että vuoristonäköala. Pari kukkulaa alempana näkyi tanskalaisen miljonäärin huvilakompleksi ja yksityinen puisto, jossa pelkkä portinvartijan mökki on isompi kuin tavallinen omakotitalo.

Paikalla oli paljon ihmisiä, söimme omatekoisia kebabeja, joimme alakerran baarissa tinto con gaseosaa, Soberanoa ja Mahouta, ja kävimme ulkona uima-altaassa uimassa. Yö on täällä niin pimeä, että vuorenrinteen asutuksen valot näkyivät helminauhana. Kuukin oli verenpunainen.

Suomalaiset Fuengirolassa

Tällä seudulla on kaikkia mahdollisia suomenkielisiä palveluja, onhan tämä suurin ulkosuomalaisten yhdyskunta.

Täällä on esim. suomalaisia optikkoja, partureita, lääkäreitä, hammaslääkäreitä, psykiatri, seurakunta, suomeksi tekstitettyjen videoiden vuokraamo, baareja, ravintoloita, autovuokraamoja, autokorjaamoja, kauneushoitola, koirien kauneussalonki, kirjakauppa, taide- ja kehysliike, asunnonvälitystä, muuttofirmoja, sisustuspalvelua, peruskoulu, jonkinlainen etälukio ym. ym. Suomen tärkeimmät lehdet saa täältä samana päivänä ja paikallisia suomenkielisiä lehtiä on useampia erilaisia. Suomalaisella paikallisradiolla on n. kaksi tuntia lähetyksiä päivittäin.

Oma lukunsa ovat ns. asiointifirmat, jotka hoitavat maahanmuuttajan puolesta kaiken byrokratian: residensiat, vuokrasopimukset ym.

Suomalaisasutus sai alkunsa vuosikymmeniä sitten, kun urheilijat kävivät täällä talvisin harjoittelemassa. Toisessa aallossa tulivat eläkeläiset, mutta nyttemmin väki on nopeasti nuorentunut, on tullut yrittäjiä ja perheellisiä. Kaikki eivät välttämättä ole varakkaita niin kuin luullaan, pärjäähän täällä köyhempikin paremmin kuin kalliissa Suomessa.

To 12.4

Anne lähti Suomeen, joten hänestä ei nyt ole valokuvaa tässä.

Pe 13.4

Sain tehtäväksi väsätä sellaisen drop-down valikon, kuin on esim. Helsingin sanomien verkkosivulla. Ajattelin että teen sen parissa tunnissa, mutta homma osoittautuikin vaikeaksi. Aina kun sain yhden jutun valmiiksi, niin joku edellinen lakkasi toimimasta jossain toisessa selaimessa. Sain sen lopulta valmiiksi, mutta sitten huomasin että sen täytyy toimia myös kehyksellisissä sivuissa. Saa nähdä saanko mitään sellaista valmiiksi, mikä oikeasti päätyisi käyttöön ennen kuin lähden täältä...


Siihen, miksi minulla on kotona Macintosh, on tietty syy.

Läksin illalla kiertämään kaupunkia. Ne teistä, jotka tietävät Monitan pettyvät, kun kerron etten vieläkään ole törmännyt häneen, mutta tutustuin Valerieen, joka kertoi olevansa Tsekkoslovakiasta (onko sellainen maa vielä olemassa?) ja maalaavansa öljyväreillä. Kun kerroin hommistani, hän kertoi joskus opiskelleensa ohjelmointia pari kuukautta.

Mai taissa olisi ollut Erkki Junkkarinen esiintymässä (onko sellainen esiintyjä vielä olemassa? Ehkä se oli look-alike tai levyilta). Pääsyliput olivat 800 pesetaa (29mk), joten kävin siellä vasta myöhemmin illasta, kun ohjelma oli ohi ja sinne pääsi ilmaiseksi. Muutenkaan en ole saanut juuri rahaa kulumaan, kun aina syödään kämpillä, enkä ole ostanut kummempia tuliaisia.

Su 15.4

Kari meinaa, että voisin tulla kesäksi tänne täihin. Ehkä joskus, mutta en uskalla jättää vakituista työtä ja muuttaa Espanjaan projektipalkkaukselle. Asuminen, ruoka ja taskuraha olisi kyllä taattu. Hiukan kyllä houkuttelee...

Illalla näin, tai oikeastaan kuulin, kun skootteripoika jäi Opel Astran alle. Kypärä vaan lensi jonnekin kauas. Ihmisiä tuli heti ympärille katsomaan josko voisivat auttaa. Ambulanssi tuli n. neljässä minuutissa. Täällä on kyllä aika kauhea liikenne, varovainen saa olla.

La Semana Santa

Pääsiäinen on Espanjassa eräänlainen kesäkauden aloitusjuhla. Monet tulevat tänne rannikolle lomailemaan, ja ihmisiä kuolee liikenteessä kuin Suomen juhannuksessa.

Turistejakin on jo jonkin verran, eniten kuulee puhuttavan brittienglantia. Pääsiäiskulkueita pitäisi olla, mutta en ole sattunut paikalle.

Ma 16.4

Kävin vaihtamassa tyhjät kaasupullot täysiin, että saa taas lämmintä suihkuvettä.

Ke 18.4

Kari ja Ismo pitävät ilmaisia Internet-kursseja paikallisille yrittäjille ja puffaavat hiukan Enettiä siinä samalla. Pääsin seuraamaan tilaisuutta ja juttelin pitkään Los Bolichesin "Tietotuvan" henkilökunnan kanssa veppieditoreista.

To 19.4

Olen tehnyt puolitoista viikkoa sekalaisia sivuja, mutta nyt se minkä aloitin eilen on jo verkossa...
http://enetti.com/net/ceramesa/
Leiska ja teksti eivät ole kylläkään mun tekoa, ei myöskään lomake. Kuvia vähän editoin ja suunnittelin logon. Asiakas tuli tänne katsomaan sivuja ja tykkäsi.

Eräs enettiläinen bongasi Juha Väätäisen täällä. Sitä haastatellaan ja se laittaa Outin ja Ninnin sipulikeittokuurille. Muita julkkiksia he ovat käsittääkseni tavanneet esim. Uotit ja Volvo-Markkasen, jotka asu(i)vat täällä.

Näin ihme jutun: jalkapallokentältä lensi pallo verkkoaidan yli tielle. Autoilija, joka lepuutti kättä avoimella ikkunalla otti vauhdissa kopin!


Työpaikan parvekkeelta näkyy jalkapallokenttä; voi seurata puulaakiseurojen harjoituksia.

Pe 20.4 krav maga

Tänne on tullut Israelista joku krav magan pääjehu opettamaan, "Eli" nimeltään. Kaksi treeniä on sellaisia, että sinne saa tulla vaikkei olisi koskaan treenannut, niinpä minäkin olen tänään ekaa kertaa elämässäni treenannut krav magaa. Onkin ollut tarkoitus kokeilla sitä joskus, ja nyt tuli tilaisuus ihan yhtäkkiä nenän eteen.

Ensin Eli puhui paljon siitä miten kadulla ei kannata hankkiutua vaikeuksiin, sitten käytiin läpi ihmisruumiin heikkoja kohtia. Minä pystyn kyllä katsomaan verta ja sisäelimiä, mutta kun PUHUTAAN sellaisia juttuja, että miten mikäkin luunpala saadaan työntymään sydämeen tai aivoihin, niin mulla alkaa huimata. Mukavaa oli se, ettei ollut sotilaallista kuria niin kuin potkunyrkkeilyssä. Tekniikat olivat aika arkisia ja suoraviivaisia, ei mitään hyppypotkuja kolmoiskierteellä. Kädet ovat nyt tosin hieman mustelmilla torjunnoista.

Krav maga

Kuulostaako krav maga heprealta? Sitä se kai onkin, ja tarkoittaa lähitaistelua. Kyseessä on Israelin armeijan lähitaistelumenetelmä, jota on kehitetty jo pitkään.

Tavoitteena on ollut realistisuus ja soveltuvuus "katutilanteisiin". Hyökkääjiä oletetaan olevan useampia, joten tekniikoilla pyritään eliminoimaan vastustaja välittömästi, jotta voidaan ottaa vastaan seuraava. Liikkeet lähtevät hyvin arkisista asennoista, eikä esim. mistään otteluasennosta. Tekniikoiden on oltava nopeasti opittavissa, jotta sotilaat saavat muutaman viikon tehokoulutuksella edes jonkinlaisen toimintakyvyn.

Lajia kehitetään edelleen mm. analysoimalla todellisia katuväkivaltatapauksia.

La 21.4 Málaga

Lämpöä taas vaihteeksi vähän enemmän, 27 astetta neljän aikaan. Läksin paikallisjunalla Málagaan. Matkalla sain tekstiviestin: "Telefonica MoviStar wishes you a nice stay. For help, call the Customer Care Center (609). For information & assistance (Hotels,Restaurants,Taxis...) call 2424". Vieressä kun istui japanilaisia turisteja, erotin puheesta kaksi sanaa: "kaigan" eli ranta ja "kanojo" eli tyttä.

Málaga on entisensä kaikin puolin. Pihviä vaan oli hiton vaikea löytää, johtunee siitä, että espanjalaiset ovat vähentäneet naudanlihan kulutusta 80% kaikkien näiden tautitapausten takia.

Ostin ekan tuliaiseni, litran pullon Quarenta Y Tres -likööriä. Maksoi 71mk, kun Suomessa puolikas pullo maksaa noin saman verran.

Su 22.4

Treenien jälkeen oli sen verran kuuma, että päätin lähteä ekaa kertaa tällä reissulla Välimereen uimaan. Palasin kämpille paljain jaloin, mikä oli mukavaa kunnes astuin kuolleen ampiaisen päälle...

Tämä kämppä on sikäli kivalla kadulla, että alhaalla on lihakauppa, kalakauppa, estanco, tapasbaari, pitseria, parturi ja leipomo. Voi hakea joka aamu tuoreet patongit!


Alakerrassa on yksi Fuengirolan parhaita tapasbaareja.

Ti 24.4

Menin päivällä Fuengirolan tiistaiferiaan. Mahottoman suuri markkina-alue ja silti täynnä ihmisiä. Ostin shortsit ja lompakon, ja näin Kari Tapion.

Illalla menin Karin ja Johannan kanssa irkkubaariin. Valeriekin oli siellä, kertoi olleensa sunnuntaina rannalla. Minä olin ollut suunnilleen samaan aikaan samassa kohdassa, mutten ollut nähnyt häntä. Karin mielestä Valerie on kiinnostunut minusta, mutta Valeriehan flirttailee kaikkien kanssa.

Ismo menee kuulemma Barcelonaan katsomaan formulakisoja ensi viikonloppuna. Hän etsii kyytikumppania, mutta ne liput... Taas olen MELKEIN oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin kuin viime kesänä Unkarissa.

(Lisäys 19.8.2002: Olin juuri uudella matkalla Fuengirolaan, ja yritin mennä kyseiseen irkkubaariin. Se oli kuitenkin suljettu, koska ETA:n pommi-isku oli tehty juuri sen naapuriin! Viereinen hotelli oli aivan mäsänä. Ketään ei kuitenkaan kuollut iskussa, koska siitä oli varoitettu ajoissa.)

Ke 25.5

Menin paikallisjunalla Los Bolichesiin ja kävelin rantakatua baarien kautta kotiin. Törmäsin suomalaisiin kaikkialla. El Maestrossa vanhukset valittelivat rannikon muuttuneen.

To 26.4

Tehtävänkuvani on tarkentunut webmasterin suuntaan, jos tulisin tänne. Kari haluaa itse keskittyä markkinointiin tulevaisuudessa.

Illalla otin firman digikameran mukaan ja dokumentoin täällä näkemiäni paikkoja. Otin pimeällä rannalla kuvan vuorenrinteen valoista. Salama välähti, vaikka olin yrittänyt ottaa sen pois päältä. Parin metrin päässä, korokkeen vieressä, heräsi joku reppureissari hölmistyneenä. En ollut edes huomannut sitä. Taisi luulla, että otin kuvan siitä, heh.

---

Paluu koitti aivan liian pian, ja sopeutuminen Suomeen oli hankalampaa kuin sopeutuminen Espanjaan...

nähdään, t.
Tepon nimikirjoitus