Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Pokeriniksejä

-----

Tämä artikkeli on julkaistu Mensalainen 2/2007 -lehdessä.

Pokeriniksejä

Pokeristrategia on oma laaja maailmansa, jonka opiskeluun voi käyttää vaikka koko ihmisen iän. Onneksi on paljon on sellaisiakin pikku niksejä, joilla voi parantaa tulostaan ilman, että tarvitsee opetella paremmaksi pelaajaksi.

Pelikassan hallinta

Taidan olla omalta osaltani syypää siihen, että monet ovat innostuneet pokeriharrastuksesta. Minun pitää siis myös kertoa kuinka sitä harrastetaan turvallisesti ja vastuuntuntoisesti ilman vaaraa elämää mullistavista tappioista.

Avain on ns. pelikassan hallinta ("bankroll management"). Se on melko pitkäveteinen aihe, mutta kuitenkin pokerissa kaikkein tärkein hallittava alue. Se kaikkien tulisi ensimmäisenä opetella ymmärtämään ennen kuin ryhtyy harrastamaan pokeria.

Kun pelikassan hallinta on kunnossa, et voi hävitä liikaa, vaikka olisit maailman huonoin pokerinpelaaja. Toisaalta maailman paras pelaaja voi olla jatkuvasti rahavaikeuksissa, jos ei osaa hallita pelikassaansa. Sattumalta kaikkien aikojen parhaaksi pokerinpelaajaksi usein mainittu Stu Ungar olikin juuri tällainen tapaus. Hän voitti WSOP-turnauksen päätapahtuman kolme kertaa, mutta joutui silti kerjäämään rahaa ystäviltään ja kuoli lopulta täysin varattomana.

Kun aloitat pokeriharrastuksen, sinun pitää päättää kuinka paljon olet valmis käyttämään siihen rahaa kuukausittain. Siihenhän ollaan totuttu, että kaikki harrastukset maksavat jonkin verran, mutta pokeriin hävittyä rahaa pidetään jotenkin paheellisesti menetettynä. Sillä rahalla on kuitenkin ostettu tietty määrä älyllistä pokeriviihdettä, mikä moneen muuhun turhuuteen verrattuna voi olla oikeinkin hyvä sijoitus. Jätä vaikka lottoaminen ja hillomunkit pois rahoittaaksesi pelaamisesi.

Jos häviät pelikassasi, älä siirrä siinä kuussa enempää rahaa internetin pokerihuoneisiin. Käytä pelaamiselta säästynyt aika pokerikirjojen opiskeluun, niin seuraavassa kuussa menestyksesi voi olla parempi. Voit jatkaa pelaamistakin, mutta leikkirahapöydissä, joita löytyy kaikkialta. Voit pelata myös freerolleja, eli turnauksia joihin osallistuminen on ilmaista, mutta joista voi silti voittaa hieman oikeaa rahaa.

Kun pelaat pokerin tuoman älyllisen haasteen vuoksi, freerollit ovat aivan tarpeeksi viihdyttäviä. Et saa pelata rahan voittamisen ja häviämisen tuoman tunnekuohun vuoksi. Jos huomaat sellaista, on syytä hillitä itseä, sillä sellainen voi johtaa liian suuriin panoksiin.

Pokeria voi pelata erihintaisissa pöydissä. Buy-in eli summa jonka saa tuoda pöytään, vaihtelee suunnilleen yhdestä dollarista tuhansiin dollareihin. Valitse pöytä, jonka buy-in sopii pelikassasi kokoon. Nyrkkisääntö voisi olla vaikka, että sinulla tulee olla pelikassassa 30 kertaa pöydän buy-in. Silloin voit huoletta riskeerata kaikki pöydässä olevat rahasi, kun oikea hetki tulee. Jos sinulla on pöydässä mukana koko kassasi, häviäminen merkitsisi pelaamisen loppua, etkä uskaltaisi tehdä pokerissa tarpeen olevia rohkeita ratkaisuja.

Jossain vaiheessa saatat muuttua voittavaksi pelaajaksi. Silloin pelikassasi karttuu, eikä sinun tarvitse enää siirtää lisää rahaa peliin kuukausittain. Aikanaan kassastasi tulee tarpeeksi suuri, jotta voit nousta pelaamaan kalliimpiin pöytiin, eli seuraavalle tasolle.

Kun tunnetaan muutamia tunnuslukuja pelistäsi, voidaan laskea millä todennäköisyydellä menetät koko pelikassasi. Tämä todennäköisyys on sitä pienempi mitä taitavampi pelaaja olet ja mitä suurempi kassa sinulla on, mutta se ei ole koskaan nolla. Se voi olla vaikkapa 0,5% jollain aikavälillä. Eikö tämä tarkoita, että kun pelaat tarpeeksi kauan, ennemmin tai myöhemmin tuo uhka välttämättä toteutuu? Ei, koska jos häviät tarpeeksi rahaa, palaat takaisin alemmalle tasolle! Tällöin sinulla on taas tarpeeksi suuri kassa tasoosi nähden. Varsin mahdollisesti joudutkin usein tekemään näin, koska korkeammilla tasoilla vastapelaajien taitotaso paranee, eivätkä vanhat taktiikat kenties enää riitä.

Rakeback

Pokerihuoneet tekevät voittoa ottamalla osuuden ("rake") voittopotista. Rake voi olla esimerkiksi 5% voittopotista, kuitenkin niin, että maksimirake on 3 dollaria. 5% kuulostaa melko pieneltä määrältä, sellaiselta jolla pelaajan ei tarvitse vaivata päätään. Rake vaikuttaa kuitenkin täysin oleellisesti pelaajan tulokseen. Pelaajahan kuitenkin usein myös häviää potteja. Jos häviöiden jälkeen voitoista jää jäljelle 6%, niin raken jälkeen jääkin vain 1%. Rake on siis syönyt 5/6 pelaajan voitoista!

Eräs tapa minimoida raken vaikutus on pelata niin kalliissa pöydissä, että maksimirake astuu voimaan. Helpompi tapa on tehdä rakeback-sopimus. Pokerihuoneet maksavat nettisivustoille palkkiota asiakkaiden hankkimisesta, ja tämä palkkio voi olla sidottu pelaajan maksamaan rakeen. Nettisivustot puolestaan houkuttelevat asiakkaita liittymään pokerihuoneeseen juuri heidän kauttaan siten, että he maksavat asiakkaalle osan tästä palkkiosta. Pelaaja saa siis takaisin osan maksamastaan rakesta, tyypillisesti noin 30%. Edellisessäkin esimerkissä valtaosa pelaajan tulosta muodostuisi rakebackista.

Jälkikäteen rakeback-sopimusta on melkein mahdoton saada. älä koskaan liity pokerihuoneen asiakkaaksi ennen kuin olet ottanut selville saako sinne rakeback-sopimuksen!

Apuohjelmat

Kun nettipokeria kerran pelataan tietokoneella, on luonnollista että on kehittynyt joukko ohjelmia, jotka avustavat pelaajaa pelin aikana. Ilman ohjelmiakin voi olla voittava pelaaja, mutta ne antavat tietyn edun. Apuohjelmat jakaantuvat muutamaan kategoriaan.

Pokerikalkulaattorit laskevat pelin aikana kortteihin ja pelimerkkeihin liittyviä todennäköisyyksiä ja muita tunnuslukuja päätöksenteon tueksi.

Statistiikkaohjelmat tilastoivat vastapelaajien pelityyliä ja laskevat heistä tunnuslukuja, joista voi nähdä kuinka heitä vastaan kannattaa pelata. Tunnetuimpia ovat Poker Tracker, Poker Office ja MacPoker Pro.

Kalkulaattorit ja statistiikkaohjelmat ovat sallittuja käyttää. Kiellettyjä sen sijaan ovat ohjelmat, jotka keräävät tilastotietoa jonnekin keskusvarastoon, josta ohjelman käyttäjä voi nähdä vastustajansa tietoja ilman että on itse pelannut yhtään kättä häntä vastaan. Kiellettyjä ovat myös botit, tekoälyohjelmat jotka pelaavat pokeria itsenäisesti.

Vastapelaajien valinta

Vanha pokeriviisaus sanoo, että maailman kymmenenneksi paras pokerinpelaajakin menettää rahaa, jos muut pöydässä ovat ne yhdeksän taitavinta. Toisaalta keskinkertainenkin pelaaja voi voittaa pokerissa, jos hän osaa valita vastustajikseen vielä huonompia pelaajia. Silloin tällöin kannattaa pelata taitavampien pelaajien kanssa, jotta voi itsekin kehittyä pelaajana, mutta päivittäinen leipä ansaitaan pelaamalla huonoja pelaajia vastaan.

Turnauksissa ja livepeleissä ei helposti voi valita vastapelaajiaan, mutta netin käteispeleissä se on helpompaa kuin missään muualla. Kun istut pöytään, statistiikkaohjelmasi kaivaa esille tiedot niistä pelaajista, joiden kanssa olet pelannut aikaisemmin. Kenties olet itsekin tehnyt heistä joitain muistiinpanoja. Jos paikalla on heikkoja pelaajia, jää pöytään, muutoin mene jonnekin muualle.

Joissain pokerihuoneissa on mahdollista etsiä tuttuja pelaajia nimeltä. Näin voit hakeutua suoraan niiden vakiouhriesi pöytään, joiden tiedät vuotavan rahaa. Joissain tapauksissa on mahdollista asettaa statistiikkaohjelma seuraamaan useiden pöytien tapahtumia. Voit käydä muualla ja palata puolen tunnin kuluttua katsomaan onko ohjelma löytänyt heikkoja pelaajia tai erityisiä virheitä joidenkin pelaajien pelitavasta.

Bonukset

Pokerihuoneeseen liittymiseen yhteydessä saatat saada bonuksen. Se voi olla esimerkiksi sellainen, että talo tai nettisivusto jonka kautta tulit maksaa sinulle sataan dollariin asti saman summan kuin mitä itse talletat pelitilillesi. Bonus saattaa olla myös reload-bonus, eli saat sen kun siirrät lisää rahaa pelitilille, mutta näitä on harvoin tarjolla.

Bonuksen saa käyttöönsä, kun on ensin tuottanut tietyn määrän rakea. Tämä määrä vaihtelee, ja kannattaakin olla tarkkana millä ehdoilla bonuksen ottaa. Epäedullisilla ehdoilla voi käydä niin, että ehdit menettää pelikassasi ennen kuin bonus maksetaan. Kun tulossa on bonus, kannattaakin pelata riskejä vältellen, mutta halvoissa pöydissä pelaamalla bonuksen saaminen voi kestää hyvin kauan, koska rakea kertyy vain vähän.

Bonus kasvattaa huimasti pelaajan voitto-odotusta, minkä vuoksi jotkut pelaajat erikoistuvat metsästämään niitä. Heillä saattaa olla pelitilejä jo kymmenissä pokerihuoneissa, koska he avaavat niitä aina bonuksen ollessa tarjolla. Bonuksen saatuaan he siirtyvät pelaamaan seuraavaan paikkaan.

Verosuunnittelu

Asiaa ei liene vielä kunnolla testattu oikeudessa, mutta pokeriyhteisössä ollaan yleisesti sitä mieltä, että ETA-alueelle sijoittuneesta peliyhtiöstä saadut pelivoitot ovat verovapaita, eikä niitä kuulu merkitä veroilmoitukseen. Lotosta ennakkotapaus on olemassa, ja lotto ja pokeri kuuluvat saman arpajaislain piiriin. Ahvenanmaalainen nainen voitti Ruotsin lotosta merkittävän summan, ja EY-käräjöintien jälkeen Suomen verottaja joutui myöntämään ettei sillä ole verotusoikeutta tuohon voittoon, koska se ei verota kotimaisistakaan peliyhtiöistä saatuja voittoja. Voiton verottaminen asettaisi ulkomaiset ja kotimaiset peliyhtiöt eri asemaan, mikä olisi EY:n perustamissopimuksen artikla 49:n vastaista.

ETA-alueen ulkopuolelta saaduista voitoista kuuluu maksaa tuloveroa, joten älä pelaa siellä ilman erityistä syytä.

Pelivire

Pokerinpeluu on varsin vaativa henkinen suoritus, eikä sitä pidä yrittää vajaakuntoisena, koska silloin antaa vastapelaajille kohtuuttoman edun. Pelaa itse skarppina ja toivo muiden pelaavan väsyneenä ja humalassa.

Räätälöi itsellesi sopiva tarkistuslista, jonka käyt läpi ennen kuin annat itsesi pelata. Olethan selvinpäin, nukkunut hyvin, syönyt oikein, juonut tarpeeksi vettä ja liikkunut? Onhan huoneilma raikas ja häiriötekijät kuten televisio poistettu?

Pakota itsesi pitämään jumppatauko parin tunnin välein, vaikka peli kulkisi kuinka hyvin. Pelaa vain itsellesi sopiva tuntimäärä päivässä, koska pitkittynyt peli heikentää keskittymistä ja tulosta. Tarkkaile itseäsi. Jos ajatukset lipuvat haaveisiin tai pelaat huonosti, keskeytä pelaaminen.

Minä luennoimassa pokerinpeluusta. 2.2.2006 kävin Helsingissä luennoimassa aiheesta "Kuinka pokeria pelataan". Tässä kerron kuinka boardia luetaan.