Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Tasot

-----

Oikeaoppinen pelikassan hallinta edellyttää, että pelaaja nousee seuraavalle tasolle vasta kun pelikassa on riittävän suuri, ja taidot ovat riittävän hyvät uudelle tasolle. Mutta kuinka paljon vaikeampia eri tasot ovat? Asiaa voidaan tutkia tilastoimalla tasojen floppiprosenttia. Keräsin dataa Pokerroom.comin peleistä ja tässä on tulos:

PöytäFlop%Potti/BB
$0.254337
$0.53222
$13124
$23123
$42818
$63222
$103022
$20(31)(21)
$50  
$100  

(Data on kerätty täynnä olevista 10-hengen no-limit peleistä. 50 ja 100 dollarin pöydissä oli niin vähän pelaajia, että en saanut lainkaan dataa niistä. Myös 20 dollarin pöydistä sain merkittävästi vähemmän dataa kuin muista, joten nämä luvut ovat suluissa. Pokerroom.comin no-limit käteispeleissä kaikilla korotuskierroksilla on sama minimikorotus, siksi pöydän taso on ilmoitettu yhdellä luvulla.)

Keskimääräinen floppiprosentti 25 sentin pöydässä on 43, eli siellä pelit ovat melko helppoja. Kaikissa muissa tasoissa keskimääräinen floppiprosentti on kolmenkymmenen tienoilla.

Tutkin myös potin keskimääräistä kokoa eri tasoilla. Se näyttää olevan 25 sentin pöydässä 37 big blindia, ja kaikilla muilla tasoilla kahdenkympin tienoilla.

Näyttää siis siltä, että ainoastaan kaikkein halvin pöytä erottuu joukosta. Ilmeisesti maailmassa on paljon pelaajia, joilla on enemmän rahaa pelaamiseen kuin pelitaitoa. He haluavat pelata kalliimmilla tasoilla, vaikka pelitaidot eivät sitä sallisikaan. Näin taitopelaajan ainoaksi kriteeriksi tason nostamiseen jää pelikassa, pelitaitovaatimus pysyy samana, kunhan ensin on onnistunut nousemaan pois kaikkein halvimmista pöydistä.

Toki floppiprosentti ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa pelin vaikeuteen. Lukijan arvioitavaksi jää kuinka paljon vaikkapa erilaisten fancy play-tekniikoiden parempi hallinta ylemmillä tasoilla vaikuttaa pelin vaikeuteen.

Rake

Rake on "talon osuus" voittopotista. Siitä pokerisaitit tekevät voittonsa. Tyypillinen rake on 5% potista, kuitenkin niin että maksimirake on 3 dollaria. (Pokerroom.comissa, josta muu datani on kerätty, rake on tätä edullisempi.) Katsotaanpa kuinka monta prosenttia voittopotista lähtee talolle, käyttäen laskennassa em. keskimääräisiä potteja:

PöytäRake%
potista
$0,255,0
$0,55,0
$15,0
$25,0
$44,1
$62,3
$101,4
$20(0,7)
$50 
$100 

Sääntö 3 dollarin maksimirakesta tulee voimaan ensimmäistä kertaa 4 dollarin pöydässä. Sitä kalliimmissa pöydissä rake% on yhä pienempi.

Tuntuuko 5% rake kohtuulliselta? Se ei ehkä tunnu sellaiselta asialta, josta pitäisi suuremmin olla huolissaan. Asia muuttuu kuitenkin vakavammaksi, kun muistetaan että voittavan pelaajan etu saattaa olla vain muutamia prosenttiyksiköitä, ja rake iskee juuri tähän. Edellisessä taulukossa oli vain raken osuus voittopotista, mutta lisäksi pelaajalle tulee hävittyjä potteja. Katsotaanpa, paljonko rake saattaa olla pelaajan voitoista, kun otetaan huomioon häviöt.

PöytäRake%
voitoista
$0.2583
$0.583
$183
$283
$469
$638
$1024
$20(12)
$50 
$100 

Nämä luvut ovat esimerkinomaisia, ja riippuvat paljon pelaajan pelityylistä. Kuitenkin nyt nähdään, että rake on täysin oleellinen pelaajan voitoille. Pelaaja, joka ilman rakea voittaisi vuodessa 10.000 dollaria, saattaa menettää siitä 8.300 dollaria tai 1.200 dollaria pelin järjestäjälle, riippuen minkälaisessa pöydässä hän pelaa. Kannattaa siis ehdottomasti pyrkiä kalliimpiin pöytiin, tai sitten hankkia rakeback-sopimus.

Nettikasinot maksavat muille nettisivuille pienen palkkion, kun nämä hankkivat lisää asiakkaita mainoksilla. Tämä palkkio saattaa olla osuus pelaajan tuottamasta rakesta. Jotkut nettisivut asiakkaita haaliakseen maksavat pelaajille osuuden tästä palkkiosta. Näin pelaaja voi saada takaisin osan maksamastaan rakesta ja tätä kutsutaan rakebackiksi.