Teppo Pihlajamäki logo
Esittely 
Kirjoituksia 
Valokuvia 
Haikueditori 
Taidegalleria 
Hauvapeli 
Videoita 
Näyttelytila 
Linkkejä 
Yhteystiedot 

Paras aika pelata pokeria

-----

Usein kuulee kysyttävän mihin kellonaikaan on paras pelata pokeria. Jotkut pelaavat mielellään öisin, koska silloin paikalla on eniten pelaajia ja joukkoon pitäisi osua enemmän myös huonoja pelaajia. Itse arvelin, että pelit olisivat helpoimmillaan kun pelaajamäärä on laskussa. Silloin monet ovat pelanneet pitkään ja alkavat jo väsyä ja tehdä virheitä.

Asia ansaitsi tulla tutkituksi kunnolla.

Ensiksi piti tutkia mihin aikaan pelaajia on paljon. Pokerroom.comin etusivulla ilmoitetaan senhetkinen pelaajamäärä, joten tein ohjelmanpätkän, joka haki ja tilastoi tuon tiedon aina tasatunnein. Pelaajamäärää eri vuorokaudenaikoina kuvaava käyrä näyttää tältä:

Kuvaaja pelaajien määrästä eri vuorokaudenaikoina.

Siis eniten pelaajia on puolenyön aikaan, vähiten kello 13. Joka päivä kello 18 aikaan pelaajamäärässä tapahtuu notkahdus. Mikä lie lounastauko Amerikassa siihen aikaan.

Seuraavaksi keräsin 35 näytettä kunakin tasatuntina senhetkisestä floppiprosentista ja laskin näiden keskiarvot. Flop%:han kuvaa jollain tavalla pelaajien taitotasoa. Käytin ainoastaan Pokerroomin täynnä olevia 10-hengen 1 dollarin no-limit Texas Hold'em pöytiä. Kaikki tiedot on kerätty arkipäivinä.

Kuvaaja floppiprosentista eri vuorokaudenaikoina.

Käyrä on melko tasainen, mutta kello 14-22 on löydettävissä hieman helpompia pelejä.

Tutkin vielä floppiprosenttien keskihajonnan eri aikoina. Saattaahan olla, että jonakin hetkenä on löydettävissä ääripään helppoja ja vaikeita pelejä, vaikka keskiarvo olisikin sama.

Kuvaaja floppiprosentin keskihajonnasta eri vuorokaudenaikoina.

Näköjään suurimmat keskihajonnat ovat samassa ajanjaksossa 14-22, kuin milloin pelit ovat keskimäärin helpoimpia.

Näin siis kaiken kaikkiaan nähdään, että edullisin aika pelata pokeria on 14-22. Tämä on suomalaiselle pelaajalle hyvä uutinen, koska tuo on melko säällinen aika, ja työrupeaman jälkeen kerkiää vielä uloskin.

Kun verrataan hyvää peliaikaa pelaajamääriin, huomataan että se sijoittuu juuri siihen ajanjaksoon, kun pelaajamäärä on kasvussa! Mieleen tulee sellainen selitys, että kenties huonot pelaajat häviävät rahansa hyvin nopeasti. He tulevat pelaamaan tuolloin, kun pelaajamäärä kasvaa, häviävät rahansa nopeasti ja lähtevät pois. Kun pelaajamäärä tasaantuu, useat huonoimmat pelaajat ovat jo hävinneet rahansa ja lähteneet.

On otettava huomioon, että tämä tutkimus koskee ainoastaan Pokerroomin $1:n no-limit käteispelejä. Jollain toisella saitilla tulos voisi olla hyvinkin erilainen, esimerkiksi jos sen käyttäjäkunta sijaitsee maantieteellisesti niin erilaisella alueella, että pelaajamäärät ovat kasvussa eri vuorokaudenaikaan.

Lisäys 2007

Uuden lainsäädännän vuoksi osa amerikkalaisista pelaajista on jättänyt nettipokerin. Oli siis mielenkiintoista katsoa kuinka paljon tämä on vaikuttanut, joten tutkin pelaajamäärät uudestaan.

Pelaajien määrä eri vuorokaudenaikoin vuonna 2007

Havaitaan, että pelaajien määrä on kaikesta huolimatta hiukan kasvanut. Vuorokauden hiljaisimpana aikana pelaajia on sama määrä kuin vuosi sitten, mutta huippukohdassa pelaajia on enemmän. Hiljaisin aika on siirtynyt viitisen tuntia aikaisempaan. Vilkkain aika on siirtynyt kaksi tuntia aikaisempaan. Ilmeisesti pelaajat tosiaankin jakaantuvat maantieteellisesti eri tavalla kuin ennen.